5/4 & 7/4/2019-Εκδρομή της T.I.M.S.( Διεθνής Εταιρεία Μυλολόγων-Ελληνική Ομάδα) στο Θέρμο

5/4 & 7/4/2019-Εκδρομή της T.I.M.S.( Διεθνής Εταιρεία Μυλολόγων-Ελληνική Ομάδα) στο Θέρμο

Η  ομάδα του Ι.Δ.Ε.Α.Π.Θ υποδέχθηκε  το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Εταιρείας των Μυλολόγων (T.I.M.S.) που πραγματοποιούν την ετήσια εκδρομή τους στην περιοχή μας με σκοπό να περιηγηθούν στους νερόμυλους της ορεινής Τριχωνίδας.

Το Σάββατο ξεναγήσαμε την ομάδα του T.I.M.S. στους νερόμυλους της Ορεινής Τριχωνίδας  ,που βρίσκονται στο ποταμό Εύηνο και στους παραποτάμους του :

1) Nερόμυλος στα Διπόταμα (Αμπέλια) 2)Nερόμυλος Κοσκινάς 3) Nερόμυλοι Αμπρακιάς 4) Νερόμυλος Μελίγκοβας και 5) Νερόμυλος Κάτω Χρυσοβίτσας

Την Κυριακή η ξενάγηση περιλάμβανε νερόμυλους σε ρέματα και μικρά ποτάμια της ευρύτερης περιοχής του Θέρμου 1) Νερόμυλοι Κόφτρας 2) Νερόμυλος Θέρμου 3) Νερόμυλοι Αγίας Σοφίας 4) νερόμυλοι Κάτω Μυρτιάς καθώς και στο Ελαιοτριβείο-μαγγανοπήγαδο στο Πετροχώρι.

Κατάθεση μιας εμπειρίας:

«Προ λίγων ημερών συμμετείχα σε μια εκδρομή που έγινε στην περιοχή του Θέρμου και απεκόμισα μοναδικές εμπειρίες. Η ομάδα των εκδρομέων, ορμώμενη από την Αθήνα, ήταν το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Μυλολογικής Εταιρείας – TIMS (The International Molinological Society). Άνθρωποι με επίπεδο, που νοιάζονται, μελετούν, επιδιώκουν να διασώσουν τη μνήμη, την ιστορία και παράδοση από ότι σχετίζεται με την υδροκίνηση και τους νερόμυλους.

Την ομάδα υποδέχτηκε στο Θέρμο κι οργάνωσε την παραμονή και περιήγησή της, το ΙΔΕΑΠΘ (Ινστιτούτο Δημιουργικότητας-Έρευνας-Ανάπτυξης Περιφέρειας Θέρμου), άνθρωποι ντόπιοι, με όραμα για τον τόπο τους και διάθεση εθελοντικής προσφοράς.

Την πρώτη ημέρα ανηφορίσαμε τις ορεινές στράτες του Θέρμου, περάσαμε στενά φαράγγια και χωθήκαμε στις στενές ποταμοκοιλάδες του Γιδομανδρίτη, ενός μεγάλου και πολύνερου παραπόταμου του Εύηνου. Έκπληξη προκαλεί το πόσους νερόμυλους και πετρογέφυρα συναντά κανείς σε αυτό τον ξεχασμένο τόπο. Νωρίς το απόγευμα απολαύσαμε στο καφενείο της Αμβρακιάς, δίπλα σε τρεχούμενα νερά κι ανθισμένες κερασιές, γεύμα με σπιτικά φαγητά, πίτες και γλυκίσματα, που προσέφεραν εθελοντικά τα μέλη του ΙΔΕΑΠΘ.

Τη δεύτερη ημέρα εκδράμαμε σε νερόμυλους γύρω από το Θέρμο, στο Πετροχώρι, την Αγία Σοφία και τη Μυρτιά. Σε έναν από αυτούς, εν λειτουργία, ο μυλωνάς μας εξήγησε λεπτομερώς από τι αποτελείται και πως λειτουργεί ο νερόμυλος. Άλεσε καλαμπόκι και οι φιλοξενούμενοι πήραν αυθεντικό μπομποτάλευρο.

Μετά το γεύμα κάτω από τα πλατάνια,στο ειδυλλιακό περιβάλλον, στις όχθες της Τριχωνίδας στη Μυρτιά, αναχωρήσαμε γεμάτοι εικόνες, γεύσεις κι εμπειρίες.

Αναρτούμε  σειρά φωτογραφιών από τους νερόμυλους.

Παράθεση μιας  εμπειρίας:

Γιάννης Ρουσόπουλος

https://www.agrinionews.gr/neromyloi-perioxi-thermou/

https://neaait.gr/ekdromi-kai-ksenagisi-stous-mylous-tis-oreinis-trichonidas-gia-ta-meli-tis-diethnous-enosis-mylologias/?fbclid=IwAR0ptmTZf3DrSZDw9tMf12VuYAbI3dXd-_3NiIKEHQQvjPOfwGcnZT53uSY

https://fb.watch/j7y8nhEkQR/ -Βίντεο