26/11/2017-«Μικροί τόποι στον 21ο αιώνα: Παλιές προκλήσεις, σύγχρονες οπτικές»

26/11/2017-«Μικροί τόποι στον 21ο αιώνα: Παλιές προκλήσεις, σύγχρονες οπτικές»

Στο πλαίσιο του 8ου Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας, ως μέρος του αφιερώματος «Άνθρωπος και Φύση», το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA), προσκάλεσε το Ι.Δ.Ε.Α.Π.Θ. στο πάνελ με τίτλο «Μικροί τόποι στον 21ο αιώνα: Παλιές προκλήσεις, σύγχρονες οπτικές».
Οι προηγούμενες δεκαετίες σημαδεύτηκαν από ραγδαίες αλλαγές στην καθημερινότητα των κατοίκων αγροτικών και ορεινών περιοχών καθώς και στη διαχείριση των φυσικών πόρων, με πολλαπλές συνέπειες στο περιβάλλον, τη χωροταξία και τις κοινωνικές δομές.
Με κεντρικό ερώτημα πως μπορούμε να χαράξουμε ένα μέλλον διαφορετικό για τις κοινότητες αυτές, οι ομιλητές παρουσίασαν τα δικά τους παραδείγματα που συνδυάζουν σεβασμό στο περιβάλλον, πολιτισμό, νέους τρόπους σκέψης, διάθεση, δημιουργικότητα και ενεργό δράση.

Το Ι.Δ.Ε.Α.Π.Θ. παρουσίασε τον «ΤΟΠΟ» μέσα από πολιτισμικά και περιβαλλοντικά στοιχεία αλλά και τις δράσεις του σήμερα.

Ομιλητές

• Σοφία Υφαντή και Βασίλης Κωνσταντινίδης: Μέλη, Ινστιτούτο Δημιουργικότητας Έρευνας Ανάπτυξης Περιφέρειας Θέρμου
• Γιώργος Μακρής: Σεναριογράφος και καλλιτεχνικός διευθυντής Zagoriwood
• Γιώργος Κεράνης: Vovousa Festival (Φεστιβάλ Βωβούσας)
Το πάνελ συντόνισε η διευθύντρια της Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος & Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Βίλλυ Φωτοπούλου.
Ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση.
Την εκδήλωση επιμελήθηκαν ο Αλέξης Κατσαρός από το MedINA και η Καλλιόπη Στάρα, ερευνήτρια Πολιτισμικής Οικολογίας από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.